15.01.2010

Ispanaklı Kol Böreği

Lezzetli bir börek olmakla beraber, eğer yufka açmaya eliniz yatkın değilse biraz zaman alabilir. Bir gün önceden hazırlanıp dolapta beklettikten sonra ısıtarak servis yaptığınızda da tadından hiçbir şey kaybetmiyor, hatta daha bile güzel olduğunu söyleyebilirim.



Hamur açmak için
70gr un
60gr mısır nişastası

Hamur için
250gr yoğurt 
65gr zeytinyağı
200gr su
750gr un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz

İç malzemesi
1kg ıspanak
3 kırmızı kuru soğan
15gr zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
150gr beyaz peynir 

Üzeri için
250gr eritilmiş margarin (hem yufkaların üzerine hem de kalanını böreğin üzerine sürmek için) 
2 yemek kaşığı yoğurt
Çörekotu


  • 60gr nişasta ve 70 gr unu hazneye koyup 10sn 4Hız karıştırdıktan sonra ayrı bir tabağa alın


  • Yoğurt, zeytinyağı, su, tuz ve kabartma tozunu hazneye koyup 15sn 3Hızda çırpın.
  • TM31'i tekrar 1,5 dakika 3Hıza ayarlayarak çalıştırın. Kapaktaki delikten yavaş yavaş unu dökün.
  • Daha sonra 2 dakika daha yoğurma modunda çalıştırın. Elde ettiğiniz hamuru bir kaba koyup üzerini örterek en az 20 dakika dinlendirin.


  • Ispanakların köklerini temizleyip güzelce yıkadıktan sonra doğrayın ve üzerlerine biraz tuz serpip ovun. Fazla suyunu elinizle sıkarak süzün.
  • Soğanları dörder parçaya keserek hazneye atın. 3sn 7Hızda parçalayın. Spatulayla ortada toplayıp bir kez daha tekrar edin. 
  • 15gr zeytinyağı ekleyin. 3 dakika 100° 1Hızda pişirin.
  • Suyunu süzdüğünüz ıspanakları, tuzu ve karabiberi ekleyin. Saat yönü tersine çalışma opsiyonu seçili olarak 15 dakika 100° 1Hızda pişirin.
  • Beyaz peyniri ekleyin. 10sn 3Hızda karıştırın.


  • Hamuru 12 parçaya bölün. (eğer elinize çok yapışıyorsa elinizi biraz unlayın)
  • Hamuru açacağınız yüzeye ve bezenin üzerine biraz nişasta-un karışımından dökerek hamuru yaklaşık 30-35cm çapında açın. Ortadan ikiye kesin. Üzerlerine birer yemek kaşığı erimiş margarin dökerek fırçayla yayın. İç harcını yufkanın kesik tarafına boylamasına yayın ve rulo yapın. Yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin ortasından başlayarak ruloları dizin.


  • Hepsini dizdikten sonra geri kalan margarini 2 yemek kaşığı yoğurtla çırparak böreğin üstüne sürün. Çörek otu serpin. Önceden 180° ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.


Afiyet olsun...


Not: Pişme süresi fırına göre farklılık gösterebilir.

Alev Kaman'ın Modern Türk Mutfağı adlı kitabından uyarlanmıştır 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder